Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΝΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ ΤΗΝΟΥ 

Για μία ακόμη χρονιά η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΕΠΑΛ Τήνου, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Κώστα Καραγεώργο, παρουσίασε στις 18 Μαΐου 2024 τις δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποίησε κατά το σχολικό έτους 2023-2024, με τίτλο: «Διάσωση και διάδοση Παραδοσιακών σπόρων και ποικιλιών – Ξερολιθιά και παραδοσιακές καλλιέργειες».

Οι δράσεις αυτές περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη σπορά, καλλιεργητική φροντίδα και δημιουργία σπορόφυτων διαφόρων ειδών από τους μαθητές στις εγκαταστάσεις των «Φίλων του Πρασίνου», τα οποία εν τέλει μοιράστηκαν σε όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Το ξεχωριστό στη φετινή δράση ήταν το ότι για πρώτη φορά στην πολυετή ιστορία της Ομάδας, η φύτευση σπόρων και η δημιουργία των σπορόφυτων κηπευτικών προήλθε αποκλειστικά από τηνιακές ποικιλίες, όπως:

  • Καρπούζι (μαύρο και πράσινο με ρίγες)
  • πεπόνι («μουκέικο»)
  • Καλαμπόκι
  • Κολοκυθάκι («αραβάνα»)
  • Ντομάτα («Συριανή»).

Πρόκειται για σπόρους κηπευτικών που εντοπίστηκαν και δωρήθηκαν από τηνιακούς πληροφορητές-καλλιεργητές κατά τη διάρκεια των εξερευνητικών αποστολών που υλοποίησε η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών, στο πλαίσιο του Προγράμματος της Εταιρείας μας «Γεωργικός Πολιτισμός της Τήνου». Οι σπόροι αυτοί παραδόθηκαν από την Εταιρεία μας στην Ομάδα τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια, οι μαθητές τους φύτευσαν, τους φρόντισαν και, ως μικρά φυτά πλέον, διανεμήθηκαν στο κοινό που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Φωτογραφίες: Περιβαλλοντική Ομάδα ΕΠΑΛ

Την Εταιρεία μας εκπροσώπησε ο Γεν. Γραμματέας Αλ. Χατζίρης.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που οι καρποί της ερευνητικής προσπάθειας της Εταιρείας μας για τον Γεωργικό Πολιτισμό της Τήνου, μέσα από τη συνεργασία μας με την Περιβαλλοντική Ομάδα του ΕΠΑΛ, φτάνουν στην τοπική κοινωνία με πρεσβευτή τη νέα γενιά της Τήνου.

Αισιοδοξούμε ότι η Περιβαλλοντική Ομάδα του ΕΠΑΛ θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση των τοπικών τηνιακών ποικιλιών και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας γύρω από αυτές, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τα αποτελέσματα του ερευνητικού έργου που εκπονεί η ΕΤΗΜΕΛ για την καταγραφή και διαφύλαξη της τηνιακής αγροτικής κληρονομιάς. Η Εταιρεία συγχαίρει τους μαθητές και τον υπεύθυνο καθηγητή και ευχαριστεί την Ομάδα για τη συνεργασία, η οποία ευχόμαστε να είναι καρποφόρα και στο μέλλον.

Τήνος, 15/6/2024

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΤΗΜΕΛ

Δρ. Θεόδωρος Χίου

***

Υπενθυμίζεται ότι η Δράση «Γεωργικός Πολιτισμός της Τήνου» αποσκοπεί στην καταγραφή και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που συνδέεται με τις γεωργικές παραδόσεις, γνώσεις και πρακτικές που αναπτύχθηκαν και επιτελούνται στην Τήνο, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών. Φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο βήμα διαφύλαξης, με σκοπό την αναζωογόνηση, ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού αυτού στοιχείου που αποτελεί μέρος του λαϊκού πολιτισμού της Τήνου. Η δράση υλοποιείται από την Εταιρεία Τηνιακών Μελετών, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με την παροχή αιγίδας και οικονομικής επιχορήγησης του Υπουργείου Πολιτισμού.