ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΜΟΥ «ΤΗΝΙΑΚΑ 7»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
EΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΗΝΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Κυκλοφόρησε ο έβδομος τόμος της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών «ΤΗΝΙΑΚΑ». Τα «ΤΗΝΙΑΚΑ» αποτελούν μέσο υλοποίησης των καταστατικών σκοπών της Εταιρείας, με κεντρικό της στόχο την ανάδειξη και προβολή του μεγαλείου του Τηνιακού Πολιτισμού με όρους επιστημονικής πληρότητας, αισθητικής ποιότητας, αλλά κυρίως με σεβασμό απέναντι στη μοναδική κληρονομιά της τηνιακής ιστορίας.

Ο τόμος «ΤΗΝΙΑΚΑ 7», του οποίου την εκδοτική επιμέλεια είχε ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Ιωάννης Γκερέκος, αποτελεί το επιστέγασμα της συνεργασίας σημαντικών ερευνητών, οι οποίοι μέσα από τα κείμενά τους, καταθέτουν την επιστημονική θέση τους για μία σειρά από θέματα που άπτονται της ιστορίας, της κουλτούρας και της λαϊκής παράδοσης του νησιού μας. Ο τόμος «ΤΗΝΙΑΚΑ 7»
περικλείει ένα εξαιρετικό πλούσιο και πολύπλευρο συγγραφικό έργο, το οποίο κατατάσσεται σε επιμέρους ενότητες.

Η πρώτη ενότητα είναι αφιερωμένη στον συμπατριώτη μας αοίδιμο μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Νικόλαο, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή στις 27 Ιουλίου 2019.Ο Μακαριστός Νικόλαος ήταν ένας χαρισματικός ποιμένας, όποιος επί 23 ολόκληρα έτη υπηρέτησε το θεσμό της Εκκλησίας, ενώ υπήρξε ένθερμος φίλος και μέλος της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών. Για τον Μακαριστό Μητροπολίτη
γράφουν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου κ.κ. Δωρόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιερώνυμος και ο κ. Δημήτριος Αρτέμης.

Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στο μακαριστό Αντώνιο Ευαγ. Σιώτη, φιλόλογο, λυκειάρχη με σειρά άρθρων, προσωπικών βιωμάτων και ομιλιών.

Η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη σε ιστορικά θέματα. Γράφουν οι π. Μάρκος Φώσκολος, Μιχάλης Σκλάβος, Χάρης Κουτελάκης, Βασίλης Κολλάρος, Κυριάκος Λαβαζός, Νίκος Σιώτος και Παντελής Απέργης.

Η τέταρτη ενότητα αφορά στη μελέτη λαογραφικών θεμάτων, με τους κ.κ. Αλέκο Φλωράκη και Μιχάλη Σκλάβο.


Η πέμπτη ενότητα είναι αφιερωμένη στην εκκλησιαστική τέχνη και περιλαμβάνει συμβολή του προέδρου της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών, κ. Ιωάννη Γκερέκου.

Στην έκτη ενότητα, ο κ. Σάββας Απέργης ξεδιπλώνει τη νεανική του ζωή με
αυτοβιογραφικές αναμνήσεις.

Στην έβδομη ενότητα παρουσιάζονται οι εισηγήσεις των ομιλητών από την ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία μας τον Οκτώβριο του 2019 με θέμα τον ναυτομοντελισμό και την ξυλοναυπηγική στο Αιγαίο. Ο τόμος ολοκληρώνεται με τα κριτικά σημειώματα του Παντελή Απέργη για το έργο των ποιητών Ντίνου Σιώτη και Βαγγέλη Καλλικάκη.
Η έκδοση του Τόμου είναι ευγενική χορηγία των κ.κ. Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

Τήνος, 14 Ιανουαρίου 2021
Το ΔΣ της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών