ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ 2023 ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023 ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 18.30 μ.μ. έλαβε χώρα η ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών στην αίθουσα της Αδελφότητας των Τηνίων εν Αθήναις Ασ. Φωτήλα 40 και Λ. Αλεξάνδρας, Αθήνα.

Συζητήθηκαν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ως εξής:

Ο κ. Θεόδωρος Χίου, Πρόεδρος της Ε.ΤΗ.ΜΕΛ. ανέπτυξε τον απολογισμό δράσεων έτους 2022 και παρουσίασε τις προγραμματισμένες και υπό σχεδιασμό δράσεις της Εταιρείας.

Ο κ. Κώστας Βιδάλης, Ταμίας της Ε.ΤΗ.ΜΕΛ. παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία της λειτουργίας της Εταιρείας από την έναρξη της θητείας του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Η κ. Ελένη Γκερέκου, Αντιπρόεδρος της Ε.ΤΗ.ΜΕΛ. έθεσε προς έγκριση από το σώμα της Γ.Σ. τις αιτήσεις νέων μελών.

Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με την ομόφωνη ψήφιση των ανωτέρω θεμάτων και με συζήτηση και λήψη ομόφωνης απόφασης σχετικά με το κόστος συνδρομής για άτομα 18-25 ετών και πλαισιώθηκε από την καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η οποία ήταν αφορμή για ανταλλαγή ευχών μεταξύ των μελών της Εταιρείας.

***

Μετά το πέρας της Γενικής Συνέλευσης, η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών διοργάνωσε στον ίδιο χώρο επιστημονική εκδήλωση, ανοικτή στο κοινό, με θέμα:

«Τοπικές παραδοσιακές φυτικές ποικιλίες της Τήνου: Σχεδιασμός και ανάληψη συμμετοχικών πρωτοβουλιών για καταγραφή, διάσωση και ανάδειξή τους»

και ομιλητές:

Α] την Kαθ. Πηνελόπη Μπεμπέλη, Γεωπόνο, Καθηγήτρια Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής, με θέμα εισήγησης:

«Τοπικές ποικιλίες της Τήνου: ένας ανεξερεύνητος πλούτος, πρώτες ενδείξεις»

και

Β]τον Δρ. Ροίκο Θανόπουλο, Γεωπόνο, συνταξιούχο που εργάστηκε στο Τμήμα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Θεσσαλονίκη, με θέμα εισήγησης:

«Ανάδειξη και αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών (εγγραφή  στον Εθνικό Κατάλογο ποικιλιών και ως στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς)»

Οι ομιλίες από την Εκδήλωση θα είναι διαθέσιμες στο Κανάλι της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών στο Youtube.

Η ως άνω εκδήλωση εντάσσεται στην ευρύτερη δράση που υλοποιεί η Εταιρεία Τηνιακών Μελετών για την καταγραφή, διατήρηση και διάσωση των τοπικών φυτικών ποικιλιών της Τήνου. Αποτελεί συνέχεια των ομότιτλων εκδηλώσεων που έλαβαν χώρα στην Τήνο τον Οκτώβριο 2022 και προπομπό των ερευνητικών αποστολών του ΓΠΑ στην Τήνο που θα λάβουν χώρα το προσεχές διάστημα.

Εντάσσεται, τέλος, στους στόχους του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών, στους οποίους περιλαμβάνονται  η έρευνα, μελέτη, προβολή και προστασία των παραδοσιακών φυτικών ποικιλιών και του φυτικού πλούτου και της σχετιζόμενης με αυτόν πολιτιστική κληρονομιά της Τήνου.

Ευχαριστίες:

Εκ μέρους του Δ.Σ. της Εταιρείας Τηνιακών Μελετών, ευχαριστίες οφείλονται στην Αδελφότητα των Τηνίων εν Αθήναις για την υποστήριξη και φιλοξενία, στους ομιλητές της εκδήλωσης και στους συμμετέχοντες για την παρουσία τους και τη ζωηρή συζήτηση.

Τήνος, 23 Ιανουαρίου 2023

Εκ μέρους του ΔΣ της Ε.ΤΗ.ΜΕΛ.

Ο Πρόεδρος

Δρ. Θεόδωρος Χίου